Moskou(d) zonder jou.......
26 Mei 2009

Even in de rus(t)stand
26 Mei 2009

Nederland oh Nederland
4 Mei 2009

Papa
11 Apr 2009

Afscheid nemen bestaat wel.
11 Apr 2009

Zijn we wel wakker?
11 Apr 2009

Het vak
11 Apr 2009

Koken van woede!
4 Mar 2009

Gewichtig
18 Feb 2009

Shine!
11 Feb 2009

Zorg meer, zorg minder
4 Feb 2009

Erik Engerd
28 Jan 2009

Homo sweet home
14 Jan 2009

Go Toppers Go!
7 Jan 2009

This is tv!
24 Dec 2008

Merry X-mas
10 Dec 2008

Geen kracht!
3 Dec 2008

Kerst-Boom
26 Nov 2008

Hetzelfde liedje!
19 Nov 2008

Big Star Dom!!!!!
5 Nov 2008

BIG STAR DOM!!!!!

Het opzetten van een nieuwe omroep voor homo’s gaat niet zonder slag of stoot. Gelijk al (en daar staat Nederland om bekend) heel veel weerstand en dan met name uit de homobeweging zelf. Het is ook nooit goed!

Ik vergelijk het maar even met het Froger-avontuur op televisie; heel het land had gelijk een oordeel en een mening klaar. ‘Het is een schande, hoe durft hij met al zijn poen, wij weten pas wat echt armoede is!’ En: ‘Wat moeten zij nou? Ze gaan straks weer terug naar hun rijke bestaan!’

Het bestaat voornamelijk uit afgunst en jaloezie en er wordt niet gekeken of er oprechtheid in het spel is of dat er ook mensen kunnen zijn die dit doen met gevoel. Ja inderdaad, René heeft een rijk leven samen met Natasja, en hij heeft er een handje van om alles mooier, beter, groter en duurder te maken, maar hij heeft voor de centen die hij nu heeft keihard moeten werken! Ik was bij ze ‘thuis’ in hun bijstandsperiode en hoe aandoenlijk die twee met hun intens lieve en super goed opgevoede kinderen bezig waren, raakte mij in mijn ziel. De blijdschap was dan ook groot toen de eerste kijkcijfers binnen kwamen rollen en maar weer eens aangaven in wat een negatief rotklimaat we leven. Eerst kijken en dan oordelen!

Hetzelfde geldt voor onze deelname aan het Songfestival en nu ook weer dan OZ tv, waar ik het publieke bestel mee in wil om meer tole-rantie en begrip te creëren juist voor homo’s. En dat het nodig is, werd Sander en mij onlangs meer dan duidelijk. Sander, mijn partner, werkt veelvuldig als model. De ene keer op de catwalk en de andere keer voor editorials (reclamecampagnes door middel van foto’s voor grote bedrijven). Zo ook voor het kledingmerk Big Star. Zijn eerdere campagne werd met luid gejuich ontvangen door de ‘klant’ en er werd zelfs gezegd dat ze nog nooit zo’n goed model hadden gehad. Er werd gelijk een optie genomen op een tweede campagne die op Ibiza zou worden geschoten. Het gaat bij zo’n campagne best om veel geld, dus Sander was enorm in zijn nopjes. Het modellenbestaan is onzeker en elke job waarvoor je wordt uitgekozen, bevestigt toch dat men meer in jou ziet dan in al die duizenden anderen die het ook proberen.

Aangezien Big Star ook een dameslijn exploiteert, moest Sander wederom samen met het model van de eerste campagne om een mooie continuïteit te geven aan de uitstraling. Een week voor vertrek werd Sander opgebeld door de tussenpersoon die Big Star vertegenwoordigt in Nederland, want het moederbedrijf is gevestigd in Polen. Met de mededeling letterlijk: ‘Sorry Sander, maar jouw omgang met Gordon en de daaraan verbonden publiciteit hebben Big Star doen besluiten om de opdracht te annuleren.’

Geschokt en lijkwit zat mijn vriend in de huiskamer. Ik vroeg wat er aan de hand was en hij vertelde me wat hij zojuist had gehoord. Wat?! riep ik vol ongeloof. Dit is niet waar? We hebben twee keer in een blad gestaan met elkaar! Big Star is internationaal! Niemand in de rest van Europa weet wie ik ben, laat staan wie jij bent! Dit is duidelijk een vorm van pure discriminatie vanwege jouw homozijn! We stonden aan de grond genageld en voor een moment was ik uit het veld geslagen omdat zoiets mij nog nooit eerder was overkomen, laat staan mijn vriend. Na wat e-mailwisselingen kwam de aap uit de mouw en werd onomwonden medegedeeld dat Sanders homoseksualiteit een issue was voor Big Star om met hem verder te gaan! Ook werd door de tussenpersoon duidelijk gemaakt dat ze een soort Tinky Winky-effect (de paarse Teletubbie die verdacht werd van homoseksualiteit!) wilden voorkomen en werden er vergelijkingen getrokken met de situatie Kate Moss en Pete Doherty!!

We waren verbijsterd en ontsteld door dit antwoord. Wat een enge gedachte dat er duizend kilometer verderop een land bestaat waar zo over homo’s wordt gedacht en dat daar nog een groot taboe ligt op het homozijn. Polen is lid geworden van de EU, de zloty was geen stuiver waard totdat wij, de rijke EU-landen, het land uit de goot hadden gehaald, met alle gevolgen van dien. De Poolse arbeiders die ons land overspoelen en ver onder de Nederlandse prijs werken en dan ook nog vaak zwart. Dat land van waaruit Big Star zijn campagnes voert en mensen instrueert om dit soort praktijken uit te voeren, dat geeft dit voorbeeld aan de Nederlandse samenleving. Gadverdamme! Wat een blamage voor dit merk.

We hebben serieus overwogen een aanklacht in te dienen wegens discriminatie, maar in een e-mail werd gedreigd ‘dat dan de carrière van Sander flink schade kon worden aangedaan als bekend werd dat hij zo ‘lastig’ deed bij dit soort voorvallen’. We besloten uiteindelijk het niet te doen, omdat we niet in een negatieve sfeer terecht wilden komen en supergelukkig zijn met elkaar. Wel stond vast dat ik deze column eraan zou wijden om deze kwalijke zaak onder de aandacht te brengen en dat daarmee nog maar eens duidelijk mag zijn dat er inderdaad behoefte is aan een omroep speciaal voor homo’s en dat er educatief en informatief een bijdrage moet worden geleverd teneinde dit soort ‘flaters’ te voorkomen. Ik droeg gelukkig toch al geen Big Star, maar denk goed na als je een kledingstuk in je handen hebt aan wat voor enge mensen met vooroorlogse gedachten erachter zitten! Overigens staat de huidige campagne nog gewoon online, dus www.bigstarjeans.com met recht Big Star Dom!!!!!

By Gordon