Moskou(d) zonder jou.......
26 Mei 2009

Even in de rus(t)stand
26 Mei 2009

Nederland oh Nederland
4 Mei 2009

Papa
11 Apr 2009

Afscheid nemen bestaat wel.
11 Apr 2009

Zijn we wel wakker?
11 Apr 2009

Het vak
11 Apr 2009

Koken van woede!
4 Mar 2009

Gewichtig
18 Feb 2009

Shine!
11 Feb 2009

Zorg meer, zorg minder
4 Feb 2009

Erik Engerd
28 Jan 2009

Homo sweet home
14 Jan 2009

Go Toppers Go!
7 Jan 2009

This is tv!
24 Dec 2008

Merry X-mas
10 Dec 2008

Geen kracht!
3 Dec 2008

Kerst-Boom
26 Nov 2008

Hetzelfde liedje!
19 Nov 2008

Big Star Dom!!!!!
5 Nov 2008

KOKEN VAN WOEDE!

We worden overspoeld met kookprogramma's op tv: 'Wie is de chef?', 'Smaken verschillen', 'Top Chef', 'Herrie in de keuken', 'Taste of life', 'Ready Steady Cook', Gordon Ramsay (What's in a name?) en Jamie Oliver. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, want tussen vier en zes uur 's middags worden er op bijna alle zenders ook nog kookprogramma's uitgezonden uit Australie, Engeland en Amerika. Maar wat vind ik het leuk! Ik ben namelijk dol op koken en alles wat daarmee te maken heeft! Bijna elke dag doe ik inspiratie op met het kijken naar deze shows. Ik krijg nu elke dag een antwoord van de meest gerenommeerde koks op die vervelende vraag: 'Wat eten we vanavond?' 'Hoe fijn is dat?!'
Met mijn vierjarige consumptieve opleiding op zak heb ik op menigeen altijd een streepje voor gehad en ik verras mijn familie en vrienden dan ook geregeld met een topmaaltijd. Ik vind het heerlijk om te koken voor mensen en ik heb dan ook een waanzinnige keuken die daarvoor uitermate geschikt is. Ik zou zelfs op vakantie gaan naar een kookeiland, als dat zou kunnen!
Eigenlijk gek dat ik nog nooit heb overwogen om een dergelijk programma te maken. Maar als je al zo'n grote kok met dezelfde naam als concurrent hebt, dan heb je weinig kans, denk ik. Ik ben er fan van Gordon; Ik houd van het hoofd dat nooit uitgeslapen lijkt en ik houd van zijn rigoureuze aanpak. Het vloeken mag iets minder, maar ook daar heb ik een zwak voor. Van hem pik je gewoon alles, al scheld hij je uit voor alles wat mooi en lelijk is, want hij is de Gordon. Nee, Gordon is mijn held. Misschien scheppen dezelfde naam en zijn imago, you love him or you hate him, wel een band. Ik mocht ooit proeven van zijn kunsten in zijn net geopende restaurant in New Yor, en werkelijk waar; nooit heb ik eten zo ervaren als toen. Het was een implosie van smaken in mijn mond, een voedselorgasme in the big apple, die zolang aanhield, dat ik ben gaan twijfelen of seks nu echt lekkerder is dan dit!
En ook die leukerd van een Jamie Oliver met zijn gelispel in de keuken vreet je toch op? Wat een leuk joch en wat een smaakmaker op tv. Met zijn ongedwongen stijl van koken geeft hij net even dat nonchalante randje dat Gordon niet heeft. Zijn recepten zijn dodelijk en vooral zijn manier van bereiding is aanstekelijk. Jammer dat beide mannen zo commercieel worden uitgebuit. Je zou bijna vergeten dat het hier om uitzonderlijk goede chefs gaat!
Voor Nederland heb ik Herman den Blijker in mijn hart gesloten. Ik heb de beste man nog nooit ontmoet, maar weet nu al dat ik 'dikke' maatjes met hem kan worden. Zijn bullebakuitstraling verbergt een kerel met een klein hartje; zijn kookkunsten zijn ongeevenaard lekker. Maar Herman moet het ook hebben van zijn deskundigheid en de manier waarop hij die tentoonstelt. Vakmanschap is duur en schaars, en hij heeft het allemaal! Herman niet te veel uitbuiten door 101 titels rondom zijn naam te verzinnen (Herrie in de keuken, Herrie in het hotel, Herrie in bed, gasfornuis, schuur, wijnkelder, smkamer, enz.enz.) en je hebt in Nederland een blijvend instituut!
Wat ik wel mis tussen al die kookprogramma's door zijn die waarin BN'ers worden uitgenodig om mee te koken. Hoe hysterisch leuk was het niet samen met Cas Spijkers onder het toeziend oog van Mireille Bekooy of de kookzaterdagen bij Tineke de Nooij samen met haar zus Astrid? Geweldige tv-historie die schreeuwt om een retro comeback!
Minder gcharmeerd was ik elke keer in 'Life & Cooking', waar het gesponsorde eten ook niet echt te vreten was. Misschien was het expres, omdat ik dan langskwam, maar het was elke keer raak! Ook de koks (Rudolph van Veen en de huidige van wie ik de naam niet eens wil onthoude) spraken niet tot de verbeelding. Maar goed, onder het stramien van een sponsor is het ook niet echt lekker koken. De mannen kunnen gerust wel wat, maar ze zijn ook niet echt leuk om naar te kijken, in tegenstelling tot die twee Australische boys op Net 5. Ja, daar prik je graag een vorkje van mee, waar en wanneer dan ook.
Jammer dat 'Life & Cooking' afloopt, want Carlo en Irene geven toch een hoop lol op de zondagmiddag. Net dat het ergens over ging, maar dat was juist zo leuk aan die twee. Ze zijn beiden uitgekookt nu en ik weet uit betrouwbare bronnen dat Irene daar niet rouwig om is. Ach, een nieuwe uitdaging zal wonderen doen en ik verheug me persoonlijk op de 'TV Kantine', waarin ze allerlei typetjes gaan spelen en ik ook op de hak word genomen. Ik zal er hartelijk om lachen en niet koken van woede; dat doe ik lekker in mijn keukentje met een smile op mijn gezicht en denkend: Zijn jullie gelukkig? Goed zo, Ik Kook!

By Gordon